Főoldal Tömegkályha építés Tk, árak, érvek Kemence építés Kemence árak,érvek Belevaló Fórum
 Ezen a lapon olyan apróságok szerepelnek, ami úgy általában a fatüzeléssel kapcsolatos.
1.) Gyorsítógyújtós: Rakd félre a felhasznált wc-papír kartongurigáját, ezt tömd tele forgáccsal. Folyass a forgácsra elhasznált frítőzolajat és csömöszöld be alaposan. Én magam vágom a tüzelőmet és így a láncfűrész által termelt forgácsot használom erre a célra. Ehhez már nem öntök olajat, mert a kidolgozott lánckenőolaj elég bele. Csak beletömöm és kész is. Tíz perc alatt legyártható 13-15db. Így néz ki:

Nagy segítség, ha nedves kicsit a fa. Könnyen gyullad, viszonylag sokáig ég. Nem kell tökölni a teszkósszórólapszarral, meg fújkálni, mint SchmittPalibácsi a fidesztervezeten a tentát.....
2.) Tüzifatárolás: Ha nincs lehetőség karót leverni
, vagy talpas támasztót heggeszteni a tüzifa megtámasztására, akkor a képen látható módon érdemes a fát felpakolni. Kicsit időigényes, de megéri, mert szépen megtartja saját magát.

3.) Tüzifa vágó kaloda: Aki magának vágja a tüzelőt és nincs ipari gépparkja hozzá, az tudja mekkora szívás egyedül, vagy az asszonnyal egy hagyományos x lábú fűrészbakon szenvedni napokon keresztül. Ezt a kalodát nem én találtam fel. Egy barkácsáruházban láttam drágáért. Valami elképesztő hulladék egy konstrukció volt, viszont ötletnek kiváló. Tetőlécből két óra alatt legyártható, kb. 3000 forintból kijön... igazából én maradék tetőlécből csináltam, szóval ki lehet hozni ingyenből is.

Úgy van kialakítva, hogy tudok vele vágni 25, 33, 50-es hosszakat. A befoglaló méretei: 100x35x150cm. Nagyjából 1/3 időt, lánckenőolajat, benzint/áramot takarítok meg vele. A kaloda "betárazása" tíz perc, aztán a vágás kb. öt perc. A "kitárazás" tíz perc. A kaloda kapacitása 0,3 köbméter. Egy köbméter fát (33-ra vágva), nagyjából másfél óra alatt dolgozok fel benne.... egyedül.www.kemence.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!